Momsregler

Momsregler er præcis, som det lyder: regler om moms. Regelsættet indeholder regler om, hvordan momsregnskabet skal indberettes, afregnes, og fortæller om fritagelse for moms.

Hvad er moms?

Moms er en afgift, der pålægges næsten alle produkter og ydelser i Danmark. Denne afgift ligger generelt på 25% og lægges oven i produktets egen værdi. Det vil sige, at sælger man et produkt med en salgspris på 1.000 kroner, så pålægges 25% oveni når produktet skal sælges til en kunde, og dermed vil produktet nu koste 1.250 kroner.

Når man er en virksomhed, vil man kunne få moms tilbage fra SKAT – men man skal til gengæld også betale moms til SKAT.

Der er to slags moms: salgsmoms og købsmoms. Salgsmoms er moms, en virksomhed lægger på sine egne varer, når de bliver solgt til en anden virksomhed eller en forbruger. Købsmoms er moms, der er pålagt en vare, når man som forbruger eller virksomhed køber et produkt eller en ydelse.

Momsindberetning

Essensen af momsindberetning er, at man fortæller SKAT om sin købs og salgsmoms i en bestemt periode. Der er forskellige intervaller for, hvor ofte man skal indberette moms til SKAT, alt afhængigt af virksomhedens omsætning.

  • Halvårig indberetning: Virksomheden omsætter for mellem 0-5 mio. kroner.
  • Kvartalsvis indberetning: Virksomheden omsætter for mellem 5-50 mio. kroner, eller det er en ny virksomhed (det første 1,5 år skal er man nemlig forpligtet ved lov til at indberette moms hvert kvartal).
  • Månedlig indberetning: Virksomheden omsætter for over 50 mio. kroner.

Denne opdeling er lavet for at sikre, at en virksomhed ikke får et for stort udestående hos SKAT.

Når man indberetter moms, er det både salgs- og købsmoms. Er størrelsen af købsmoms større end salgsmoms, kan man få dette beløb tilbage fra SKAT – og omvendt. Når du laver bogføring får du en oversigt over din moms.

Momsafregning

Når man har fundet ud af, hvad differencen på ens salgs- og købsmoms er, er det blevet tid til afregning. Som nævnt foroven skal man betale moms til SKAT, hvis salgsmomsen er større end købsmomsen. Er dette tilfældet, skal man sørge for at gøre det til tiden. Når man det ikke inden for det vindue, man har til afregning, får man en bøde for forsinket betaling.

Momsfritagelse

Momsfritagelse går ud på, at man ikke skal lægge moms på sine varer. Der er en række områder, der som udgangspunkt er momsfritaget. Det betyder dog ikke, at de er fritaget for afgifter. Er man momsfritaget, skal man i stedet betale lønsumsafgift.

Eksempler på brancher, der som udgangspunkt er momsfritager:

  • Sundhedsbehandling
  • Kunstneriske virksomheder
  • Salg af fast ejendom
  • Forsikring
  • Undervisning

Dog skal man være opmærksom på, at der kan være undtagelser. 

Hvem er momspligtige?

Er man ikke momsfritaget, er man momspligtig. En virksomhed er momspligtig, lige så snart den omsætter for mere end 50.000 kroner årligt. Er dette tilfældet, skal man sørge for at momsregistrere sig – ellers falder hammeren! Dette kan man gøre på Virk.dk.

Har man en omsætning under 50.000 kroner årligt, behøver man ikke at momsregistreres. I stedet kan man starte en enkeltmandsvirksomhed, eller en PMV (Personlig Mindre Virksomhed). Man skal dog være opmærksom på sin omsætning, så man ikke overtræder lovgivningen.

Audit Connect Logo

Vi matcher virksomheder med den rette rådgivere, så de får den hjælp de behøver.

Læs mere om os her.