Hvad er momsindberetning?
Momsindberetning er når en virksomhed fortæller SKAT, hvor meget moms de skal betale for den foregående momsperiode. Dette gøres på Skat.dk. Moms udgør 25% af de ydelser og produkter vi køber, både som virksomhed eller som privat person. Privat får man ikke meget ud af moms, da det bare er en ekstra afgift på varer, men som virksomhed kan man få moms tilbage fra SKAT. Dog skal man også som virksomhed betale moms til SKAT. Det vil sige at:
- Sælger man varer for flere penge end man køber for (såfremt begge er pålagt moms), så skal man betale moms til SKAT
- Køber man varerfor flere penge end man sælger for (såfremt begge er pålagt moms), så skal man betale moms til SKAT
For at finde ud af, om du skal betale moms, skal du sørge for, at dit bogholderi er i orden. Det er nemlig gennem dine bilag og dit regnskab, at du kan se, hvordan det står til med momsen for den forgangne periode.
Når du har fundet ud af, om du skal betale moms eller have noget tilbage, så er det tid til at indberette det. Det man skal være opmærksom på er dog, at selvom man har indberettet moms, så må man ikke betale når som helst. Man har et vindue på 5 dage ved momsbetaling – når man det ikke får man en mindre bøde. Betaler man til gengæld for tidligt overfører SKAT bare pengene tilbage. Det er vigtigt når du indberetter og betaler moms, at du overholder disse momsregler.
Momsindberetning på Skat.dk
Inden du indberetter moms første gang, skal du selvfølgelig have en momsregistreret virksomhed. Samtidig skal du have lavet et momsregnskab. Dette går ud på at opstille udgifter og indtægter, samt beregne momsen på dem alle sammen. Herefter kan man så trække salgsmomsen fra købsmomsen, og finde ud af, hvad man skal indberette til SKAT.
Har du problemer med at finde ud af, hvor du skal indberette moms henne, har SKAT lavet en guide til at indberette.
Momsperioder
Halvårlig indberetning
Kvartalsvis indberetning
Månedlig indberetning
Købsmoms og salgsmoms
Den første (købsmoms) er når man køber noget. Næsten alt vi køber er allerede pålagt moms, både privat eller som virksomhed. Forskellen er dog, at man som virksomhed får momsen tilbage på de fleste varer. Der er dog undtagelser, såsom hvis man køber software fra en virksomhed, der ikke har dansk momsnummer.
Salgsmoms er det modsatte. Salgsmoms er noget man som virksomhed pålægger sine egne varer, når man sælger dem til kunderne. Det vil sige, at har man en varer som man sælger til en kunde til 1.000 kroner, så er 200 af dem faktisk moms.
Man skal altid indberette moms – men det er ikke altid man skal betale moms. Har man nemlig mere købsmoms end salgsmoms, så skal man have moms tilbage. Dog vil det som udgangspunkt altid være bedst at skulle betale moms, da det betyder, at virksomheden laver et overskud.
Gebyr ved sen indberetning og betaling
Som nævnt længere oppe, så er det vigtigt at overholde fristerne for indbetaling af moms. Betaler man for sent til SKAT, får man nemlig en bøde på 800 kroner. Disse penge går til, at SKAT selv foretager et skøn af din pligtige moms.