Hvad er et aktieselskab?
Stiftelse af aktieselskab
Når man stifter et aktieselskab, er der en række krav. Det første, og et af de største, krav er, at man skal lægge 400.000 kr. i selskabskapital. Dette var før i tiden 500.000, men blev (sammen med kapitalindskuddet til ApS) sat ned med 20%. Dette indskud kan enten blive betalt kontant, eller man kan lave et såkaldt apportindskud, hvor man lægger andre værdier til rådighed i virksomheden (firmabiler, møbler eller andet). Vælger man at lave et apportindskud, skal dette vurderes og godkendes af en revisor.
Ud over kravene til kapitalindskuddet skal et aktieselskab også have en ledelse ved stiftelse. Ledelsen er opdelt i to dele, og der er samtidig to modeller, man kan vælge mellem:
- En bestyrelse og en direktion
- Et tilsynsråd og direktion
Den væsentlige forskel på de to er, at bestyrelsen er en del af ledelsen, og har et selvstændigt ledelsesansvar, hvor et tilsynsråd ikke er en del af ledelsen, men blot fører tilsyn med selskabets direktion.
Bestyrelsen i et aktieselskab skal bestå af minimum 3 personer. Disse personer udvælges til en generalforsamling. Her udvælges en af de 3 som formand for bestyrelsen. Er der over 35 medarbejdere i selskabet, har disse ret til at vælge et antal repræsentanter til bestyrelsen. Et krav til formanden for bestyrelsen er, at personen ikke må være direktør i selskabet. Dog må en direktør gerne være et medlem af bestyrelsen.
Fordele og ulemper ved aktieselskaber
Fordele ved aktieselskaber
- Begrænset hæftelse
- Skattefordele (efter at selskabsskatten er betalt af årets overskud, kan man udlodde skattefrit op til holdingselskabet og bruge disse midler til at investere med)
- Nem fordeling af ejerandele (selskabets aktier)
- Nemt for nye ejere at indskyde kapital og få ejerandel
Der er en række fordele og ulemper ved at starte et aktieselskab. En af de store fordele ved et aktieselskab er, ligesom ved anpartsselskaber, at man som udgangspunkt ikke hæfter personligt. Det vil sige, at ender selskabet i gæld, så vil man kun hæfte for de penge, som man har indskudt i selskabet (kapitalindskuddet). Dette gælder alle aktionærer i virksomheden, store som små.
Ulemper ved aktieselskaber
- Større krav til drift
- Større krav til stiftelse
- Stort krav til opstartskapital
En ulempe ved at stifte et aktieselskab er, at der er langt større krav vedrørende regnskab, stiftelse og drift af selskabet. Man skal udarbejde en årsrapport hvert år, få lavet et årsregnskab, have en direktion osv.