Bogholder

En bogholder lever af at holde styr på virksomheders økonomiske bøger – deraf “bogholder”. De står altså for at føre de daglige regnskaber. Dette inkluderer eksempelvis bogføring af udgifter og indtægter, udbetaling af løn og andre bilag. Dette kan være en trættende opgave, hvis ikke man har styr på det, især hvis det skal gøres efter normal arbejdstids ophør. Derfor vælger mange at outsource det til en bogholder.

Få hjælp til dit bogholderi

Har du brug for en bogholder, så kan vi nemt og hurtigt finde en kompetent bogholder til din opgave – så behøver ikke selv at bruge tid på det.

Hvad er en bogholder?

Alle kan kalde sig for “bogholder”. Der er hverken en decideret bogholder uddannelse, og det er heller ikke en beskyttet titel – det betyder dog ikke, at alle kan finde ud af det. Selvom der ikke er en uddannelse for at blive bogholder, er der stadig mange der benytter sig af servicen, fra folk der har øvet og trænet sig i kunsten bogholderi. Tit udføres denne opgave af en revisor eller en revisortrainee, da revision og bogholderi går rimelig godt hånd i hånd.

Er bogholderi nemt, eftersom der ikke er en uddannelse til det? For nogle, ja, for andre kan det være en jungle. Der er mange regler og love som man skal huske, når man bogfører bilag såsom regninger, indtægter, køb og mere. Et eksempel kan være, at man har købt en service af Google – hvordan skal dette bilag bogføres? Er der moms på, og kan man få momsen tilbage? Det er lige netop spørgsmål som disse, en bogholder kender svarene på. Det kan derfor være en rigtig god ide, at gøre brug af en bogholder, hvis man ikke kan svare på alle de spørgsmål, som man nu engang har om bogføring.

Hvad laver en bogholder?

En bogholder, eller et bogholderi, begår sig i bogføring. Det går ud på, at bogholderen ordner en virksomheds økonomiske bøger, altså en virksomheds regnskab. Inkluderet i en bogholders arbejde er der en række services.

Gennemgang af årsregnskab

En bogholder står hvert år for, at dennes kunders årsregnskab er afstemt. Det betyder, at alle bilag er inkluderet, alle udgifter og indtægter er med i årets regnskab, og at det tal der står på bundlinjen stemmer overens med både bankbogen samt de gennemarbejdede bilag. Dette stykke arbejde kan tage lang tid, og er selvfølgelig bestemt af størrelsen af virksomheden, der skal have afstemt deres årsregnskab.

Momsopgørelse

Som nævnt, så bogfører en bogholder bilag, så de kan bruges til at lave momsopgørelse i løbet af året. Når man laver en momsopgørelse, finder man forskellen mellem den købsmoms som virksomheden betalt, samt den salgsmoms som virksomheden har fået ind. Er salgsmomsen større end købsmomsen, skal man betale moms og omvendt.

Bogføring af bilag

Løbende er en bogholders job at bogføre bilag. Om dette gøres hver dag, hver uge, hver måned eller sjældnere, kommer an på hvilken virksomhed der bogføres for, og hvornår de betaler moms. Betaler virksomheden moms hver tredje måned, jamen så skal virksomhedens udgifter, indtægter og andre bilag være bogført hver tredje måned, for at den pågældende virksomhed kan få betalt (eller udbetalt) den korrekte moms. Samtidig bruges bilagene også til årsregnskabet.

Hvorfor gøre brug af en bogholder?

Der er en række ting, der gør det at have en bogholder til en rigtig god ting for erhvervsdrivende. Det er bl.a. frigjort tid, mindre bøvl og hovedpiner med bogføring samt glæden ved at vide, at ens regnskab altid er i orden.

Frigjort tid

Tid er den eneste ressource, som vi ikke kan få mere af. Alle mennesker i verden har 24 timer at gøre godt med hvert døgn, og det er begrænset, hvad man kan lave på 24 timer. Derfor er det vigtigt, både som erhvervsdrivende, men også som menneske, at bruge de 24 timer på noget der forbedrer vores tilværelse. Om det er familie, arbejde, personlig vækst eller noget helt andet, er egentlig op til den enkelte person – men hvis man outsourcer sit bogholderi, så får man i hvert fald mere tid til rådighed.

Mindre bøvl

Når du ikke selv skal sidde og bogføre, så slipper du for alle opgaverne – det inkludere også researchdelen, når man støder på en opgave som man er i tvivl om. Din bogholder kender svarene på mange af de spørgsmål, hvor du selv bliver i tvivl. Hvis de ikke kender svaret, så er det trods alt ikke dit job at slå svaret op.

Professionelt udført arbejde

Vi har alle noget, vi er gode til. Du er måske en glimrende tømrer, arkitekt, projekt manager eller noget helt andet, men måske er du ikke så god til bogføring. Det er din bogholder til gengæld. Det er altid smart at outsource det arbejde, som man ikke er så dygtig til, til nogen der kender faget ind og ud. Det gælder både for bogholderi, revision, marketing, arkitektur, håndværkerarbejde og alle andre fag – der er jo det hele vores økonomiske system er bygget op om.

Hvad koster en bogholder?

Prisen på en bogholder varierer meget afhængigt af opgaven, bogholderen og firmaet bag. Der er nogle parametre som man skal tage højde for og have gennemtænkt, inden man tager et valg om bogholder.
l

Opgaven

Den opgave, som man giver til en bogholder, har selvfølgelig meget med prisen at gøre. Er det en større opgave, så vil prisen automatisk stige. Det kommer an på, hvor mange mandetimer, der skal lægges i arbejdet. Det kommer også an på opgavetypen, og om der er flere opgaver samlet i det samme tilbud.

Bogholderen

Selve Bogholderen spiller også ind i prisen, da ikke alle bogholdere har samme erfaring – det gælder også de fleste andre brancher, da bedre erfaring kan betyde, at opgaven løses hurtigere, bedre eller begge dele. Derfor skal man have erfaring i tankerne, når man kigger på et tilbud.

Firmaet bag bogholderen

Er firmaet bag bogholderen et større firma, så ligger prisen også som regel lidt højere. Det kan både være fordi firmaet har rigeligt med kunder i forvejen, eller det kan være, at der skal genereres et højere overskud pr. medarbejder, for at chefen også kan få løn. Lige meget hvad, så kan det i hvert fald påvirke prisen – det er dog ikke altid.

Hvordan bliver man bogholder?

Som nævnt tidligere, så er der ikke en decideret “bogholder uddannelse” – det betyder til gengæld, at der er flere måder at blive bogholder på. En af dem er eksempelvis at tage revisor vejen. Som revisor kan man også blive sat til at udføre bogholderi. Man får samtidig en solid uddannelse, hvis man skulle ende med at rykke videre til revision.

Der er også kursus vejen. Der er flere, der tilbyder bogholder-kurser, hvor man går derfra med et diplom. Dette kan enten være et fysisk eller internet kursus, hvor man lærer om A-Z inden for bogholderi.

En anden metode kunne også være at tage fat i et bogholderi-firma eller et firma, der tilbyder bogholderi som service, og spørge dem, hvad der skal til. Så kan du bedre få en fornemmelse for, hvad du skal bruge for at blive ansat i lige netop den virksomhed.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Hos os hjælper vi virksomheder med at finde de helt rigtige partnere, når det kommer til revision, bogholderi og ejendomsadministration. Leder du efter en bogholder, så er du kommet det helt rigtige sted. Ved at lade os hjælpe dig med at finde en bogholder, får du helt gratis flere tilbud på din opgave, som du kvit og frit kan vælge imellem. Her kan du vælge den serviceudbyder, som du mener, har givet den bedste pris for det bedste stykke arbejde.